»PREDLOŽITEV LETNEGA POROČILA IN PODATKOV IZ LETNEGA POROČILA ZA POTREBE DRŽAVNE STATISTIKE –

PRAVNE OSEBE JAVNEGA PRAVA (POJP)« –

ZA (koledarsko) leto 2017

 

 

Na kratko o tem:

·      neposredni proračunski uporabniki in upravljalci denarnih sredstev enotnih zakladniških računov (proračuni, organi in organizacije lokalnih skupnosti, ZZZS, ZPIZ, javni skladi in drugi uporabniki enotnega kontnega načrta) in posredni proračunski uporabniki in druge osebe javnega prava (zavodi, javni zavodi, inštituti in drugi določeni uporabniki enotnega kontnega načrta) morajo za zagotovitev javnosti podatkov in za potrebe državne statistike predložiti podatke o poslovanju v preteklem letu (letna poročila);

·      obvezniki poročanja letno poročilo oddajo (»elektronsko«) po portalu (spletnega programa) AJPES pod spletno aplikacijo LP;

 

·      pogostost poročanja: 1x letno (za podatke o poslovanju v prejšnjem letu);

·      rok predložitve: do 28. februarja 2018;

·      koristna vsebina: Pogosto zastavljena vprašanja AJPES – preložitev LP.

 

 

Pri javni objavi letnega poročila in predložitvi podatkov iz letnega poročila za potrebe državne statistike za (koledarsko) leto 2017, se pri pravnih osebah javnega prava (POJP) upoštevajo določila:

·      Zakona o računovodstvu(glej: Zakonodaja/Računovodstvo/Računovodstvo/ ZR/Zakon o računovodstvu (ZR) – 21., 23. in 51. člen),

·      Zakona o splošnem upravnem postopku(glej: Zakonodaja/Davki/Davčni postopek in davčna služba/ZUP/Zakon o splošnem upravnem postopku (ZUP) – 101. člen),

·      Navodila o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov (glej: Zakonodaja/Računovodstvo/Računovodstvo/Poročanje/Navodilo o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov – predvsem 17. in 22. člen).

 

 

ZR

 

V. RAČUNOVODSKI IZKAZI IN LETNO POROČILO

 

21. člen

Pravne osebe sestavljajo letno poročilo. Letno poročilo je sestavljeno iz bilance stanja, izkaza prihodkov in odhodkov, pojasnil k izkazom in poslovnega poročila.

 

23. člen

Pravne osebe izkazujejo stanje sredstev in obveznosti do njihovih virov na dan 31. decembra.

 

24. člen

Pravne osebe ugotavljajo prihodke, odhodke, presežek ali primanjkljaj v obdobju od 1. januarja do 31. decembra v izkazu prihodkov in odhodkov, razen če ni z zakonom določeno drugače.

 

XII. PREDLAGANJE IN POŠILJANJE LETNIH POROČIL

 

51. člen

Pravne osebe do zadnjega dne v mesecu februarju tekočega leta predložijo letno poročilo iz 21. člena tega zakona organizaciji, pooblaščeni za obdelovanje in objavljanje podatkov.

Pravne osebe javnega prava morajo v roku iz prejšnjega odstavka predložiti letno poročilo tudi ministrstvu, v pristojnosti katerega sodi dejavnost, ki jo opravlja pravna oseba in na zahtevo ministrstvu, pristojnemu za finance, razen če ni z drugim zakonom določeno drugače.

[…]

 

 

ZUP

 

VII. poglavje

ROKI IN NAROKI

 

1. Roki

 

101. člen

(1) Začetka in teka rokov ne ovirajo nedelje in prazniki Republike Slovenije ali dela prosti dnevi v Republiki Sloveniji.

(2) Če je zadnji dan roka nedelja ali praznik Republike Slovenije ali dela prost dan v Republiki Sloveniji ali kakšen drug dan, ko se pri organu, pri katerem je treba opraviti dejanje postopka, ne dela, se izteče rok s pretekom prvega naslednjega delavnika.

 

 

Navodilo o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov

 

3.

(1) Poslovni subjekti, razen pravnih oseb javnega prava, vodijo poslovne knjige in sestavljajo letna poročila v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja in morajo upoštevati Enotni kontni okvir za gospodarske družbe, samostojne podjetnike posameznike, zadruge, nepridobitne organizacije – pravne osebe zasebnega prava ter društva in invalidske organizacije.

[…]

 

III. PREDLOŽITEV LETNIH IN ZAKLJUČNIH POROČIL TER DRUGIH PODATKOV ZA DRŽAVNO STATISTIKO IN JAVNO OBJAVO OZIROMA ZA ZAGOTOVITEV JAVNOSTI PODATKOV

 

6. Letna poročila pravnih oseb javnega prava

 

17.

(1) Pravne osebe javnega prava predložijo za namen javne objave in državne statistike letno poročilo, sestavljeno iz računovodskih izkazov, pojasnil k izkazom in poslovnega poročila v dveh mesecih po koncu koledarskega leta.

(2) Neposredni in posredni proračunski uporabniki izpolnijo tudi obrazec Izjavo o oceni notranjega nadzora javnih financ.

(3) Upravljavci sredstev sistema enotnega zakladniškega računa države ali občin v skladu s 3. členom Pravilnika o vodenju računovodskih evidenc upravljanja denarnih sredstev sistema enotnega zakladniškega računa (Uradni list RS, št. 120/07 in 104/09) predložijo AJPES računovodsko poročilo, sestavljeno iz računovodskih izkazov in pojasnil k izkazom.

 

IV. NAČIN PREDLOŽITVE LETNIH IN ZAKLJUČNIH POROČIL TER DRUGIH PODATKOV

 

22.

(1) Poslovni subjekti predložijo podatke iz letnega poročila ter druge podatke na poenotenih obrazcih izključno prek spletne aplikacije AJPES:

– z neposrednim vnosom podatkov ali

– z uvozom XML datoteke, ki jo pripravijo iz Excelove preglednice oziroma jo izdelajo sami v skladu s kontrolno shemo XSD, na podlagi katere so za posamezno vrsto poslovnega subjekta pripravljeni tudi vzorci XML in objavljeni na spletnem portalu AJPES.

(2) Podatke iz prejšnjega odstavka te točke predloži uporabnik, ki se mora predhodno:

– prijaviti ali brezplačno registrirati ter

– vključiti v sistem e-Pooblastil, ki preverja pravice uporabnikov za predložitev podatkov.

(3) Družbe, zadruge, društva in nepridobitne organizacije, ki uveljavijo poenostavitev, predložijo pojasnila k izkazom skupaj s poenotenimi obrazci, in sicer:

– z uvozom XML datoteke,

– z neposrednim vnosom podatkov ali

– z uvozom PDF datoteke.

Na enak način predložijo društva poročilo o poslovanju društva, nepridobitne organizacije pa poslovno poročilo.

(4) Poslovni subjekti, razen pravnih oseb javnega prava, ki ne uveljavijo ali ne morejo uveljaviti poenostavitve pri predložitvi letnega poročila, morajo podatke iz letnega poročila na poenotenih obrazcih za državno statistiko predložiti na način, opisan v prvem odstavku te točke, letno poročilo za javno objavo pa v obliki PDF datoteke.

(5) Družbe in zadruge po opravljeni preiskavi ali reviziji letnih računovodskih izkazov popravijo predložene podatke za državno statistiko na način, opisan v prvem odstavku te točke. V primeru, da se predloženi podatki iz prejšnjega stavka niso spremenili, to potrdijo v spletni aplikaciji AJPES.

(6) Pravne osebe javnega prava predložijo:

– računovodske izkaze in obrazec Izjavo o oceni notranjega nadzora javnih financ z neposrednim vnosom podatkov,

– pojasnila k izkazom in poslovno poročilo pa z uvozom PDF datoteke.

(7) Poslovni subjekti potrdijo podatke iz prvega, tretjega, četrtega in petega odstavka te točke:

– s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali

– z obvestilom za AJPES, izpisanim iz spletne aplikacije, ki ga podpiše zastopnik poslovnega subjekta in ga predložijo izpostavi AJPES osebno ali pošljejo po pošti s povratnico.

Pravne osebe javnega prava potrdijo podatke iz šestega odstavka te točke s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

(8) Družbe in zadruge predložijo poročilo o plačilih vladam v obliki PDF datoteke, ki jo potrdijo s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

(9) Poslovni subjekti, razen pravnih oseb javnega prava, predložijo podatke iz zaključnih poročil na poenotenih obrazcih prek spletne aplikacije za predložitev zaključnih poročil. V primeru uveljavljanja poenostavitve upoštevajo prvi odstavek te točke, v primeru ne uveljavljanja pa četrti odstavek te točke. Zaključna poročila potrdijo na način iz sedmega odstavka te točke.

(10) Poslovni subjekti predložijo letno in zaključno poročilo v slovenskem jeziku. Družbe in zadruge lahko predložijo letno poročilo za javno objavo tudi v katerem od uradnih jezikov Evropske unije, če je predhodno predloženo v slovenskem jeziku.

(11) Poslovni subjekti, ki ne razpolagajo z ustrezno računalniško opremo, lahko predložijo letna in zaključna poročila ter druge podatke na izpostavah AJPES.

(12) Podrobnejša navodila v zvezi s predlaganjem letnih in zaključnih poročil, elektronskim podpisovanjem, uporabo spletne aplikacije in Excelovih preglednic, so objavljena na spletnem portalu AJPES.

 

 

Pravna podlaga (po stanju na dan 01.01.2018):

·      Zakon o računovodstvu - ZR, Uradni list RS, št. 23/99 in 30/02-ZJF-C.

·      Zakon o splošnem upravnem postopku - ZUP, Uradni list RS, št. 24/06-UPB2, 105/06-ZUS-1, 126/07-ZUP-E, 65/08-ZUP-F, 08/10-ZUP-G in 82/13-ZUP-H.

·      Navodilo o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov, Uradni list RS, št. 86/16 in 76/17.

 

Opomba – glede državnih praznikov in dela prostih dni glej:

·      Zakon o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji - ZPDPD, Uradni list RS, št. 112/05-UPB1, 52/10-ZPDPD-B, 40/12-ZUJF, 85/14-ZUJF-B, 19/15 in 83/16-ZPDPD-D.

 

Na vrh