»ČETRTLETNO POROČANJE PODATKOV O POSLOVANJU POSLOVNIH SUBJEKTOV – POSL-P/ČL« – V letu 2018

 

 

Na kratko o tem:

·      obvezniki poročanja (vsi poslovni subjekti z več kot 49 zaposlenimi in drugi izbrani poslovni subjekti) morajo zagotavljati podatke iz bilance stanja, iz izkaza poslovnega izida, o investicijah in druge podatke o poslovanju;

·      obvezniki poročanja poročilo oddajo (»elektronsko«) po portalu (spletnega programa) AJPES pod spletno aplikacijo Četrtletno poročanje (ČPPS);

 

·      pogostost poročanja: četrtletno (do 4x letno);

·      rok poročanja: do 31. januarja za zadnje četrtletje predhodnega leta in tudi letni dodatek, do 30. aprila za prvo četrtletje tekočega leta, do 31. julija za drugo četrtletje tekočega leta in do 31. oktobra za tretje četrtletje tekočega leta;

·      koristna povezava: ali ste zavezanec za poročanje za poročanje preverite – tukaj;

·      koristna vsebina: Pogosto zastavljena vprašanja AJPES – POSL-P/ČL.

 

 

Pri četrtletnem poročanju podatkov o poslovanju poslovnih subjektov (POSL-P/ČL) v letu 2018 se upoštevajo določila:

·      Zakona o Banki Slovenije (ZBS-1),

·      Sklepa o četrtletnem poročanju podatkov o poslovanju poslovnih subjektov,

·      Navodila o vsebini in načinu poročanja statističnih podatkov za četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov (POSL-P/ČL),

·      Zakona o državni statistiki (ZDSta),

·      Letnega programa statističnih raziskovanj za 2017 (za poročevalsko obdobje oktober – december 2017),

·      Letnega programa statističnih raziskovanj za 2018 (za poročevalsko obdobje januar – september 2018).

 

 

ZBS-1

 

13. člen

(Zbiranje in obdelava podatkov in informacij, vključno s statističnimi podatki in informacijami)

(1) Banka Slovenije je odgovorna za evidentiranje, zbiranje, obdelavo in izkazovanje podatkov in informacij, vključno s statističnimi podatki in informacijami, ki se nanašajo na uresničevanje njenih nalog po 5. členu Statuta ESCB in ECB, po tem zakonu in drugih zakonih.

(2) Banka Slovenije lahko od pravnih oseb, samostojnih podjetnikov posameznikov, posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, podružnic pravnih oseb iz držav članic Evropske unije ali podružnic tujih pravnih oseb zahteva podatke in informacije, ki jih potrebuje zaradi obveznosti iz prejšnjega odstavka ali zaradi izvajanja drugih nalog po tem ali drugem zakonu.

(3) Banka Slovenije predpiše način in obseg evidentiranja, zbiranja, obdelave, izkazovanja in prenosa podatkov in informacij, potrebnih za izvajanje nalog po tem in drugih zakonih.

(4) Banka Slovenije in ministrstvo, pristojno za finance, si morata pošiljati podatke in informacije, pomembne za delovanje denarnega in finančnega sistema.

(5) Banka Slovenije je podatke in informacije, ki jih potrebuje za izvajanje nalog po tem ali drugem zakonu, upravičena dobivati brezplačno.

 

 

Sklep

o četrtletnem poročanju podatkov o poslovanju poslovnih subjektov

 

1

Ta sklep določa obveznost četrtletnega poročanja o poslovanju poslovnih subjektov, ki so obvezniki poročanja tudi po Navodilu o vsebini in načinu poročanja statističnih podatkov za Četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov (POSL-P/ČL), ki ga izda Statistični urad Republike Slovenije (v nadaljevanju: navodilo SURS). Banka Slovenije uporablja podatke po tem sklepu za statistične namene v skladu z Zakonom o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01), za potrebe analize in zagotavljanja finančne stabilnosti v skladu z ZBS-1 in za izvajanje drugih nalog in pristojnosti, ki jih ima v skladu s predpisi.

 

2

Obvezniki četrtletnega poročanja so poslovni subjekti (gospodarske družbe, podružnice tujih podjetij in zadruge), ki zagotavljajo reprezentativnost podatkov, in sicer:

– vse gospodarske družbe, zadruge in podružnice tujih podjetij, ki imajo več kot 49 zaposlenih,

– del gospodarskih družb, zadrug in podružnic tujih podjetij, ki imajo 49 ali manj zaposlenih; ki jih v skladu s svojimi pristojnostmi določi Statistični urad Republike Slovenije (v nadaljevanju SURS) z metodo vzorčenja.

Seznam obveznikov poročanja iz prejšnjega odstavka določi SURS v skladu z navodilom SURS.

 

3

Obvezniki poročanja iz druge točke tega sklepa morajo zagotavljati podatke iz bilance stanja, iz izkaza poslovnega izida, o investicijah in druge podatke o poslovanju na podlagi vprašalnika Četrtletni vprašalnik o poslovanju poslovnih subjektov (POSL-P/ČL), ki je določen z navodilom SURS.

[…]

 

5

Podatke na podlagi tega sklepa obvezniki zagotavljajo četrtletno, in sicer:

prvo četrtletje: od 10. aprila do 30. aprila tekočega leta;

– drugo četrtletje: od 10. julija do 31. julija tekočega leta;

– tretje četrtletje: od 10. oktobra do 31. oktobra tekočega leta;

– četrto četrtletje: od 10. januarja do 31. januarja naslednjega leta.

 

 

Navodilo

o vsebini in načinu poročanja statističnih podatkov za Četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov (POSL-P/ČL)

 

1. člen

(splošna določba)

(1) Zbiranje statističnih podatkov za Četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov (v nadaljnjem besedilu: POSL-P/ČL) je določeno z Letnim programom statističnih raziskovanj (v nadaljnjem besedilu: LPSR). Vsakokratni LPSR je natančno naveden na vprašalniku POSL-P/ČL.

(2) To navodilo podrobneje določa namen, odgovornost za metodološke standarde, zavezance za poročanje, obveznost poročanja in roke poročanja podatkov, vsebino, način zbiranja, preverjanje, obdelovanje, objavljanje in posredovanje podatkov, organizacijski in tehnični dogovor o pristojnostih in odgovornostih udeleženih institucij.

 

4. člen

(zavezanci za poročanje)

(1) V raziskovanje POSL-P/ČL je vključenih do pet tisoč poslovnih subjektov (gospodarske družbe, zadruge in podružnice tujih podjetij) (v nadaljnjem besedilu: zavezanci).

(2) Zavezanci za poročanje so:

– vse gospodarske družbe, zadruge in podružnice tujih podjetij, ki imajo več kot 49 zaposlenih,

– del gospodarskih družb, zadrug in podružnic tujih podjetij, ki imajo 49 ali manj zaposlenih; te določi SURS z metodo vzorčenja.

(3) Seznam vseh zavezancev iz prejšnjega odstavka določi SURS in ga pošlje AJPES. SURS zavezance tudi pisno pozove k prvemu poročanju zahtevanih podatkov.

 

5. člen

(obveznost poročanja podatkov)

Poročanje podatkov je za zavezance iz 4. člena tega navodila v skladu s 35. členom Zakona o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95, 9/01) obvezno.

 

6. člen

(roki za poročanje podatkov)

Zavezanci predložijo podatke po tem navodilu:

– za prvo četrtletje: od 10. aprila do 30. aprila tekočega leta;

– za drugo četrtletje: od 10. julija do 31. julija tekočega leta;

– za tretje četrtletje: od 10. oktobra do 31. oktobra tekočega leta;

– za četrto četrtletje: od 10. januarja do 31. januarja naslednjega leta.

 

7. člen

(vsebina)

Zavezanci poročajo zahtevane podatke iz bilance stanja, iz izkaza poslovnega izida, o investicijah in druge podatke o poslovanju na podlagi vprašalnika Četrtletni vprašalnik o poslovanju poslovnih subjektov POSL-P/ČL (v nadaljnjem besedilu: vprašalnik). Vprašalnik in navodila za njegovo izpolnjevanje SURS objavi na svoji spletni strani.

 

8. člen

(način poročanja podatkov)

(1) Zavezanci predložijo podatke po tem navodilu na elektronskem vprašalniku prek spletnega portala AJPES (http://www.ajpes.si/):

– z neposrednim vnosom podatkov

ali

– z uvozom XML datoteke, ki jo izdelajo sami v skladu s kontrolno shemo XSD, objavljeno na spletnem portalu AJPES.

 

 

ZDSta

 

23.c člen

Letni program statističnih raziskovanj določi predstojnik urada v soglasju s pooblaščenimi izvajalci in se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Če urad in pooblaščeni izvajalci ne dosežejo soglasja, mora predstojnik urada o spornem vprašanju obvestiti vlado in zahtevati, da odloči o spornem vprašanju. Če ni doseženo soglasje z Banko Slovenije, vlada o tem obvesti Državni zbor.

 

 

Letni program statističnih raziskovanj za 2017

 

Glej:

Priloga 1: Redni del, zaporedna številka: 3.1. Poslovno poročanje -> 3.1.02. Kratkoročne poslovne statistike -> 3.1.02.01 Kratkoročne poslovne statistike -> 3.1.02.01.01 Četrtletno poslovanje poslovnih subjektov POSL-P/ČL

 

Izvajalec

BS, SURS

Ime in oznaka raziskovanja

Četrtletno poslovanje poslovnih subjektov POSL-P/ČL

Vsebina

Podatki iz

bilance stanja,

iz izkaza poslovnega izida,

investicije v osnovna sredstva,

drugi podatki o poslovanju in letni dodatek.

Namen

Spremljanje poslovanja poslovnih subjektov in izračun kazalnikov.

Obračun bruto domačega proizvoda, priprava celovitih četrtletnih institucionalnih sektorskih računov Slovenije, analiza konsistentnosti med nefinančnimi in finančnimi sektorskimi računi.

Kdo mora dati podatke in do kdaj

Izbrani poslovni subjekti in tuje podružnice iz vseh področij dejavnosti SKD 2008 posredujejo AJPES podatke do 31. 1., 30. 4., 31. 7., 31. 10., AJPES posreduje podatke SURS in BS do 15 dni po zgoraj navedenih rokih.

Administrativni viri:

FURS (DDV), do 15. v mesecu za predprejšnji mesec, AJPES (letna poročila), do 31. 5. in UJP (vplačila javnofinančnih prihodkov na določene račune) po dogovoru. Lastni viri SURS.

Obveznost poročanja

Obvezno

Obdobje opazovanja

Četrtletje, preteklo leto

Periodika objavljanja

Četrtletna

 

 

Letni program statističnih raziskovanj za 2018

 

Glej:

Priloga 1: Redni del, zaporedna številka: 11 Poslovni subjekti -> 11.07 Četrtletno poslovanje poslovnih subjektov POSL-P/ČL

 

Izvajalec

BS, SURS

Naziv

Četrtletno poslovanje poslovnih subjektov POSL-P/ČL

Vsebina

Podatki iz

bilance stanja,

iz izkaza poslovnega izida,

investicije v osnovna sredstva,

drugi podatki o poslovanju in letni dodatek.

Namen

Prikaz četrtletnega poslovanja poslovnih subjektov.

Kdo mora dati podatke in do kdaj

Izbrani poslovni subjekti in tuje podružnice iz vseh področij dejavnosti SKD 2008 posredujejo AJPES podatke do 31. 1., 30. 4., 31. 7., 31. 10., AJPES posreduje podatke SURS in BS do 15 dni po zgoraj navedenih rokih.

Administrativni viri:

FURS (DDV), do 15. v mesecu za predprejšnji mesec, AJPES (letna poročila), do 31. 5. in UJP (vplačila javnofinančnih prihodkov na določene račune) po dogovoru. Lastni viri SURS.

Obveznost poročanja

Obvezno

Obdobje opazovanja

Četrtletje, preteklo leto

Periodika objavljanja

Četrtletna

 

 

Pravna podlaga (po stanju na dan 01.01.2018):

·      Zakon o Banki Slovenije - ZBS-1, Uradni list RS, št. 72/06-UPB1, 59/11-ZBS-1B in 55/17-ZBS-1C.

·      Sklep o četrtletnem poročanju podatkov o poslovanju poslovnih subjektov, Uradni list RS, št. 100/12.

·      Navodila o vsebini in načinu poročanja statističnih podatkov za četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov (POSL-P/ČL), Uradni list RS, št. 20/11 in 23/12.

·      Zakon o državni statistiki - ZDSta, Uradni list RS, št. 45/95 in 09/01.

·      Letni program statističnih raziskovanj za leto 2017, Uradni list RS, št. 75/16.

·      Letni program statističnih raziskovanj za leto 2018, Uradni list RS, št. 66/17.

 

Na vrh